Passaport i altra documentació

Els documents que es poden tramitar a través dels consolats són el passaport, la fe de vida, el certificat de residència i baixa consular i els certificats necessaris per obtenir o renovar el DNI a Espanya.

15/11/2018

Passaport

Els ciutadans espanyols inscrits en el Registre de Matrícula d'espanyols residents a l'estranger en les oficines consulars espanyoles tindran dret a l'expedició i la renovació del passaport espanyol.

 

Tot i que el passaport s'ha de tramitar en el lloc de residència, els ciutadans espanyols transeünts a l'estranger podran sol·licitar que se'ls expedeixi el passaport a les oficines consulars de carrera en els casos següents:

 • Pèrdua o furt
 • Caducitat
 • Proximitat de caducitat
 • Deteriorament
 • Manca de pàgines lliures

 

Per a l'expedició, el sol·licitant haurà de presentar un dels documents següents: el DNI original en vigor, el passaport que cal substituir o una certificació literal de naixement. En cas que no tingui cap dels documents esmentats, l'oficina consular consultarà les autoritats centrals i, un cop verificada la seva identitat i la nacionalitat espanyola, expedirà el passaport, tot i que podrà limitar-ne la vigència a tres mesos.

 

Per tornar a Espanya, en cas d'urgència, l'oficina consular podrà expedir un salconduit vàlid únicament per tornar a Espanya.

 

En les sol·licituds d'expedició de passaport per a menors d'edat i per a persones incapacitades, hi haurà de constar el consentiment exprés de qui n'exerceixi la pàtria potestat o tutela.

 

Nota important:

Després de l'entrada en vigor del Reial decret 411/2014, de 6 de juny, pel qual es modifica l'RD 896/2003, d'11 de juliol, l'obtenció de passaport per part de ciutadans subjectes a pàtria potestat o a tutela estarà condicionada al consentiment exprés de totes les persones o òrgans que en tinguin assignat l'exercici o, si no existeixen, de l'òrgan judicial competent.

 

La persona menor ha d'anar sempre acompanyada de la persona que exerceixi la pàtria potestat o la tutela. Aquesta persona ha d'acreditar tant la seva identitat (amb el DNI, si és espanyola, o amb la targeta de resident o passaport, si és estrangera) com la relació de parentiu o l'assignació de la tutela amb la presentació de la partida literal de naixement, el llibre de família, la resolució judicial o administrativa que atribueixi la condició esmentada, o qualsevol altre document públic que garanteixi la qualitat de tutor o titular de la pàtria potestat.

 

Per als països de la Unió Europea i els països amb els quals Espanya hagi subscrit un conveni, es podrà viatjar amb el DNI en vigor.

 

Juntament amb la sol·licitud de passaport, en el formulari facilitat per l'oficina consular es presentarà una fotografia de mida 32 x 26 mil·límetres, amb fons uniforme blanc i llis, presa de cara i sense ulleres de vidres foscos ni cap altra peça que pugui impedir identificar la persona.

 

En cas de pèrdua o furt del passaport anterior, s'haurà de fer una declaració signada davant l'oficina consular.

 

La certificació literal de naixement haurà d'haver-se expedit amb una antelació de sis mesos i serà preceptiu presentar-la quan hi hagi dubtes sobre la nacionalitat del sol·licitant. La certificació literal ha de contenir l'anotació que s'ha emès a l'efecte únic d'obtenir aquest document.

 

Tràmits relatius a l'obtenció/renovació del DNI

A Espanya, l'obtenció/renovació del DNI només es pot dur a terme mitjançant la compareixença personal de la persona interessada en els equips d'expedició del Cos Nacional de Policia.

 

En els registres civils consulars es pot sol·licitar un certificat literal de naixement per a DNI i un certificat acreditatiu del domicili a l'estranger que s'haurà d'aportar quan la persona interessada sol·liciti el document a Espanya.

 

El DNI es lliura a la persona interessada en el moment que es presenti a qualsevol oficina de documentació d'espanyols del territori nacional.

 

Per a més informació sobre el Document Nacional d'Identitat es pot consultar la pàgina web: http://www.dnielectronico.es/PortalDNIe/.

 

Obtenció del NIF i el certificat de signatura electrònica

Les persones físiques i jurídiques residents a l'estranger poden obtenir un Número d'Identificació Fiscal (NIF) a totes les oficines consulars d'Espanya al món. El procediment habilitat, fruit de la col·laboració entre l'Agència Tributària i el MAEC, també permet sol·licitar el certificat de signatura electrònica de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre.

 

En concret, la mesura afecta els sol·licitants de NIF tipus ‘L’ (espanyols residents a l'estranger que no estiguin obligats a posseir un document nacional d'identitat), ‘M’ (persones físiques sense nacionalitat espanyola que, de manera transitòria o definitiva, no disposin del número d'identitat d'estranger) i ‘N’ (persones jurídiques i entitats no residents, sense establiment permanent a Espanya).

 

Per a més informació, consulti la pàgina web de la secció consular on vulgui fer el tràmit i la de l'Agència Tributària.

 

Certificats de fe de vida i estat

En els registres civils consulars es poden obtenir certificats de fe de vida i estat.

 

Certificats de residència i baixa consular

Certificat de residència: En els consolats o a través de la Direcció General d'Espanyols a l'Exterior i d'Assumptes Consulars i Migratoris, es pot sol·licitar el document que acredita que una persona espanyola està inscrita en el Registre de Matrícula Consular a l'efecte d'obtenir o renovar el DNI, fer tràmits bancaris o altres.

 

Baixa consular: De la mateixa manera, es pot sol·licitar el document que certifica que un espanyol s'ha donat de baixa en el Registre de Matrícula del Consolat per retornar a Espanya o traslladar-se a un altre país. En el cas que un ciutadà espanyol no el dugui en tornar a Espanya, pot sol·licitar-lo a la Direcció General esmentada abans.

 

Nacionalitat: informació important per a aquelles persones que viuen a l’estranger

RECORDI que, segons l’apartat 1 de l’article 24 del Codi civil, perden la nacionalitat espanyola els emancipats que, en residir habitualment a l’estranger, adquireixin voluntàriament una altra nacionalitat o utilitzin exclusivament la nacionalitat estrangera que tinguessin atribuïda abans de l’emancipació. La pèrdua es produeix un cop hagin transcorregut tres anys, a comptar, respectivament, des de l’adquisició de la nacionalitat estrangera o des de l’emancipació. No obstant això, les persones interessades poden evitar perdre-la si declaren, dins del termini indicat, la seva voluntat de conservar la nacionalitat espanyola a l’encarregat del Registre Civil.

Així mateix, d’acord amb el que estableix l’apartat 3 de l’article 24, aquelles persones que, tot i haver nascut i residit a l’estranger, ostentin la nacionalitat espanyola per ser fills de pare o mare espanyols, també nascuts a l’estranger, quan les lleis del país on resideixin els atribueixin la nacionalitat d’aquest país, perden, en tot cas, la nacionalitat espanyola si no declaren la seva voluntat de conservar-la davant de l’encarregat del Registre Civil en el termini de tres anys, a comptar des de la seva majoria d’edat o emancipació.

Tingui en compte la informació anterior i sol·liciti informació, si escau, al seu Consolat o Secció Consular per conservar la nacionalitat espanyola si es troba en algun dels casos descrits.
 

 

 

Destacats

 • Inscríbete en el Registro de Viajeros
 • Recomendaciones de Viaje
 • Fichas por país

Twitter@MAECgob

 • 29 jul @MAECgob * El @MAECgob, @JosepBorrellF, y la Administradora Provisional Única de @rtve, Rosa María Mateo, han firmado un Proto… https://t.co/CCulGBVG7u
 • 29 jul @MAECgob * ¿Estas #vacaciones viajas al exterior? ¡Mucho cuidado en los medios de #transporte y lugares como #aeropuertos! 📦… https://t.co/Td7D3W97PI
 • 29 jul @MAECgob * RT @WFP_es: @WFP_UNHAS @ONU_es @WFP_WAfrica @WFPLogistics En 2018, @WFP_UNHAS en #Malí transportó a 1️⃣0️⃣.2️⃣0️⃣4️⃣ pasajeros pertenecient…
 • 29 jul @MAECgob * @AECID_es @el_BID 💡El programa persigue la universalización sostenible del acceso al servicio eléctrico en zonas ru… https://t.co/6XaMokHGiv
 • 29 jul @MAECgob * El Fondo para la Promoción del #Desarrollo (#FONPRODE) de @AECID_es financiará con un crédito de 20 M$ el Programa… https://t.co/rev1bele97
 • 29 jul @MAECgob * RT @CienciaGob: 🌍 El @sepiegob ha adjudicado más de 31,1 millones de euros para proyectos #ErasmusPlus de innovación e intercambio de buena…
 • 29 jul @MAECgob * RT @AECID_es: ¿Sabes cuál es el papel de la @CooperacionESP en América Latina y Caribe en cuanto a género? A través del #FCAS intervenimo…
 • 29 jul @MAECgob * La Fundación @MujeresxAfrica convoca la 5.ª edición de su programa de #becas "#EllasInvestigan" dirigido a… https://t.co/JQjpWpZmOC
 • 29 jul @MAECgob * #FelizLunes Esta semana la agenda de @JosepBorrellF incluye encuentros con el coordinador antiterrorista de la #UE… https://t.co/5l5c3cAyIw
 • 28 jul @MAECgob * 🚘 Si este #verano vas a #conducir en el extranjero, ¡infórmate sobre la normativa en tu país de destino! 🤔 ¿Necesi… https://t.co/SYOmiBCTl2
 • 28 jul @MAECgob * 🇬🇧🇪🇺🇪🇸 ¿Cómo prepararse ante el #Brexit? 📲Consulta el portal "Preparados para el Brexit" para conocer toda la actu… https://t.co/mY7sXXhmsp
 • 27 jul @MAECgob * RT @InstCervantes: ⚡️ El Instituto ha celebrado esta semana su Reunión Anual de Directores: #SanLorenzodeElEscorialIC En la cita ha marcado…
 • 27 jul @MAECgob * 🕹️ ¿Este #verano viajas al exterior y quieres llevar tu #dron? Recuerda: ¡no siempre está permitido! ✈️ Consulta c… https://t.co/ahS5AenMFC
 • 27 jul @MAECgob * ¿Conoces a los ganadores de la #YoungFilmmakersCompetition de la #UE 🇪🇺? 🎥 Cinco jóvenes cineastas, entre ellos el… https://t.co/M8kkW9rASQ
 • 27 jul @MAECgob * #Comunicado: El Gobierno de #España lamenta el fallecimiento del Cardenal Jaime Ortega y desea trasladar sus condol… https://t.co/3oJlXg2aO5
 • Cuenta de Twitter del Ministerio en Inglés
 • Blog del Ministerio
 • ATLAS
 • Página de Participación Ciudadana
 • Página Portal de Transparencia
 • MAEUEC / Sede Palacio de Santa Cruz
  Plaza de la Provincia, 1
  28012 MADRID
  Tfno: 91 379 97 00
 • MAEUEC / Sede Palacio de Viana
  Duque de Rivas, 1
  28071 MADRID
  Tfno: 91 379 97 00
 • MAEUEC / Sede Torres Ágora
  Serrano Galvache, 26
  28033 MADRID
  Tfno: 91 379 97 00
 • AECID
  Avda. Reyes Católicos, 4
  28040 MADRID
  Tfno: 91 583 81 00 / 01
  Fax: 91 583 83 10 / 11
 • Dirección General de Españoles en el Exterior y de Asuntos Consulares
  C/ Pechuán, 1
  28002 MADRID
  Tfno: 91 379 17 00
Gobierno de España
©Ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación
Portal gestionado por la Dirección General de Comunicación e Información Diplomática
Premio Ciudadanía 2016
Premio Ciudadanía 2016