Este sitio web utiliza cookies propias y de terceros para su funcionamiento, mantener la sesión y personalizar la experiencia del usuario. Más información en nuestra política de Cookies

Embajador

20 de marzo de 2023

​Benvinguts a l'Ambaixada d'Espanya a Andorra

​El 3 de juny de 2023, el Regne d'Espanya i el Principat d'Andorra varen celebrar els trenta anys de l'establiment de relacions diplomàtiques. Un aniversari que coincideix, no gens casualment, amb altres fites històriques importants pel principat, com els 30 anys de la Constitució, l'entrada a Nacions Unides, o la creació del ministeri d'afers exteriors.

 Aquestes tres dècades han permès teixir una sòlida xarxa d'acords internacionals que abasten un ampli ventall de temes com educació, sanitat, medi ambient, seguretat, fiscalitat, cooperació judicial o transport aeri.

 Les nombroses visites oficials - algunes del més alt nivell - han estat una altra fita rellevant. Tot plegat, palesa la importància de les nostres relacions bilaterals.

La Unió Europea representa un projecte d'èxit que ha permès bastir un espai de pau en una Europa secularment colpejada pel flagell de la guerra, malauradament encara present ben a prop de les nostres fronteres per la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i ara mateix a Orient Mitjà, on condemnem els actes terroristes i demanem que s'aturi la violència i l'alliberament dels hostatges.

 L'essència de la Unió Europea - responsable d'una espectacular millora de la prosperitat econòmica i social al continent - es basa en ser útil als ciutadans, i, en aquest sentit, s'escau recordar que un tema essencial per a la Unió Europea és la cooperació transfronterera, que comença a desenvolupar-se després de la Segona Guerra Mundial pel Consell d'Europa, i que permet que els territoris fronterers treballin junts per resoldre problemes comuns. És una eina política de gran transcendència històrica en un continent que, com he dit abans, ha patit endèmicament la maledicció de la guerra.

 Nosaltres també treballem amb el govern andorrà per tal d'impulsar aquesta cooperació transfronterera, oberta als territoris veïns. Tenim institucions com la Comunitat de Treball dels Pirineus, però cal anar més lluny, perquè els reptes són molts: la protecció del medi; el canvi climàtic; els serveis com la sanitat o l'educació; la protecció civil; les infraestructures, o la lluita contra la despoblació al Pirineu entre molts altres afers que afecten els ciutadans d'ambdues bandes de la frontera.

 Vull recordar també que en la declaració conjunta pel 30 aniversari de les relacions diplomàtiques, vàrem refermar públicament el compromís de treballar junts perquè Andorra – un estat europeu centenari - pugui assolir el millor acord d'associació amb la Unió Europea, en benefici dels seus ciutadans. En aquest sentit, crec que, ara que la negociació arriba al final, no és sobrer recordar que el Tractat de Lisboa fa una referència explícita als “estats de petita dimensió territorial" i a “l'obligació de prendre en consideració les seves especificitats".

 Un altre element important de les relacions bilaterals és la nostra colònia resident – la primera per quantitat - al Principat. És un col·lectiu caracteritzat pel seu amor i respecta a Andorra, les seves institucions centenàries, la seva cultura, llengua – un tresor comú que compartim – i tradicions.                                               

Tots plegats seguirem treballant per un futur millor i un mon en pau.

Carles Pérez-Desoy i Fages

 

​